Dit weblog

September 2014. Honderd jaar geleden woedde in Europa de Eerste Wereldoorlog al. Het is tijd voor velerlei terugblikken op een catastrofe die de wereld ingrijpend veranderde. Er verschijnen dan ook honderden boeken over dit thema. Dit weblog gaat over een mensenleven dat vergaand door die Eerste Wereldoorlog beïnvloed werd.

Dit jaar is het namelijk tevens honderd jaar geleden dat de Belgische journalist, zakenman, schrijver en econoom Jean Gustave Schoup na de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog dienst te hebben gedaan uit het Belgische leger deserteerde en naar Nederland vluchtte. En het is zeventig jaar gele­den dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ver­moord.

Onderzoeker Jasper Wielaert publiceerde eind augustus de eerste biografie over deze gewiekste fortuinzoeker. Het boek kan wel eens de indruk wekken slechts een onrealistische schelmenroman te zijn. Een notoire schavuit was Schoup bij tijd en wijle zeker, maar Wielaert schreef geen roman vol verzinsels of boude beweringen over hem. In zijn panorama van Schoups lotgevallen en activiteiten is strikt de werkelijkheid aangehouden.

Wielaerts speurtocht heeft zich over negen jaar uitgestrekt. Het resultaat is een omvangrijk en gedegen feitenrelaas over een mensenleven dat werd beheerst door twee Wereldoorlogen en het Interbellum. Er komt een scala aan voorheen onbekend feitenmateriaal aan de orde. De Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld reageerde sinds mei 2014  onverdeeld enthousiast en oprecht lovend. Maar wegens de diepgang, de vergaande detaillering en het specialistische karakter van dit werk, zou het als boek minder geschikt zijn voor een breed publiek…

En zeker, J.G. Schoup is geen bekende persoonlijkheid, maar hoe anders dan met een hecht doortimmerde studie zou dat kunnen veranderen? Dit weblog zal daartoe fragmenten uit de onderzoeksresultaten publiceren en ontwikkelingen volgen die ermee in verband staan.

Spannende weder- en wetenswaardigheden zijn daarbij niet uit te sluiten.

Bestellingen en reacties zijn altijd welkom via jeangustaveschoup@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s