J.G. Schoup

20140717153345560_0001 cut

Jean Gustave Schoup werd op 21 februari 1893 in Antwerpen geboren. Hij behaalde er in 1911 zijn diploma aan de Sint Ignatius Handelshogeschool. Hij zou zich tot een uiterst veelzijdige figuur ontwikkelen, maar aanvankelijk werden zijn plannen door de Eerste Wereldoor­log belemmerd. Schoups ambities in de zakenwereld groot te worden moesten op zich laten wachten, want zeer tegen zijn zin werd hij in 1913 opgeroepen voor militaire dienst.

Schoup verfoeide het leger om de zinloze exercities die hij als grenadier moest doen. Hij haatte het militaire bedrijf nog meer, omdat hij zag dat het Belgische leger toch niet opgewassen zou zijn tegen de Fransen of de Duitsers. Begin oktober 1914 hield hij zijn rol in de Eerste Wereldoorlog voor gezien. Schoup deserteerde en vluchtte naar Nederland, waar hij bijna zijn hele verdere leven zou doorbrengen. Desondanks bleef de desertie uit het Belgische leger hem twintig jaar lang achtervolgen, lastigvallen of bezighouden. Zijn lotgevallen in 1914-1918 hebben zeker zijn lichtelijk cy­nische kijk op, en dito omgang met de wereld in de hand gewerkt.

J.G. Schoup was wat men noemt een levenskunstenaar die, altijd actief, steeds nieuwe uitdagingen aanvaardde, legale of illegale. Hij heeft zich op allerlei fronten begeven en we kunnen hem daarom in vele categorieën plaatsen. Wie hem als persoon wil definiëren moet zich bezighouden met iemand die niet alleen deserteur en spion was, maar ook jour­nalist en auteur, iemand die net zo goed zakenman en bankier als oplichter en ver­valser kon zijn, maar tevens een bekwame econoom, accountant en een bewonderde docent was.

Na zijn ervaringen aan het Belgi­sche front werd hij antimilitarist en tijdens de Tweede Wereld­oorlog hielp hij mensen aan on­derduikadressen, onder wie ook joden. Later waagde hij het echter de verzetsbeweging financieel op te lichten. Schoup werd op 7 juni 1944 op 51-jari­ge leef­tijd door Rotterdamse verzetslieden om het leven gebracht. De omstandigheden van deze moord en het motief ervoor zijn nooit sluitend opgehelderd. Ter identificatie kregen de nabestaanden zijn lijk nooit te zien.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s