Het werk

OMSLAG - Cover Side A (TNR, 22,5x33) klein

Jasper Wielaert schreef een lijvig non-fictie boekwerk over Jean Gustave Schoup. Over die hoofdpersoon was tot nu toe nauwelijks meer bekend dan zijn werk als romanschrijver en vertaler. Met jaren van geduld en volharding – het onderzoek strekte zich over de periode 2005-2014 uit – bleek het echter mogelijk uit Belgisch en Nederlands archiefmateriaal dit mensenleven te reconstrueren.

Wielaert gaat in deze ‘analytische biografie’ uitsluitend van het opgedoken archiefmateriaal uit. De auteur heeft er niets toedichtend aan toegevoegd wat eenvoudigweg niet bekend is. Maar omdat het bij dit soort onderzoek onmogelijk is alles te weten, waren speculaties soms onontkoombaar. Deze zijn echter altijd gebaseerd op indicaties uit de bevindingen. En waar conclusies meer de eigenschap van een theorie of een overweging in zich dragen, is dat steeds uitdrukkelijk kenbaar gemaakt. Echt zomaar verzonnen is in deze biografie niets.

Het boek van Wielaert is stap voor stap en met een rijkdom aan details opgebouwd als de moeilijke maar fascinerende speurtocht die het was. Ook de vragen die het onderzoek opwierp zijn in het boek opgenomen, vragen waar gaandeweg in de meeste gevallen ook antwoorden op kwamen. Hierdoor wordt langzaam maar zeker, als in een legpuzzel, het panorama over wie J.G. Schoup was scherper. Door al die puzzelstukjes komt hij weer tot leven. Tot aan de dag van zijn gruwelijke einde in juni 1944.

IMG_8786 kl

490 pagina’s, softcover, rijk geïllustreerd, gedeeltelijk in kleur. Omvangrijk notenapparaat, archivalia, naamregister, afkortingenlijst, literatuurlijst. Appendix met documenten, kaarten en foto’s, hoofdzakelijk in kleur. Kroniektabel met een overzicht over het leven van hoofdpersoon Jean Gustave Schoup (1893-1944). In kleur een  vouwkaart helemaal achter in het boek op A3-formaat, met Schoups veldtocht bij de grenadiers van 3 augustus tot 8 oktober 1914. Extra: een fraaie boekenlegger.

No more, no less.

Bestellingen en reacties zijn welkom via jeangustaveschoup@gmail.com

De Geldbronnen, deel 2 - © J.J. Wielaert 2015

Als vervolg op de levensbeschrijving over de Belgische avonturier Schoup is eind november 2015 een overzicht verschenen van het leven dat De geldbronnen van het Nationaal-Socialisme ging leiden nadat bijna de hele oplage werd vernietigd in januari 1934. Maar omdat het boekje anderhalve maand vrij in de boekhandel verkrijgbaar was, ontsnapten enkele exemplaren aan die radicale censuur. Vanaf toen hielden allerlei publicisten het verhaal in leven, ieder op zijn eigen wijze. In 2015 verscheen nog eens een editie in het Engels, in die taal al voor de vierde keer. Maar er bestaan van de oorspronkelijke Nederlandse tekst ook diverse Duitse vertalingen en zelfs een Spaanse versie.

Na de bijna volledige vernietiging is verrassend veel over De geldbronnen beweerd, vaak bewust, soms onbewust verkeerd. Met name antisemieten en antizionisten hebben de tekst misbruikt om te suggereren of te insinueren dat Hitler met joods kapitaal aan de macht gebracht werd, wat niet als zodanig in het boekje van Sidney Warburg’ staat. Antikapitalisten, communisten en socialisten zagen evenwel ook hun kans de tekst voor hun kar te spannen.

Kortom, het tweede onderzoek volgt uitvoerig wat er al ca. 80 jaar lang, meestal met foute propagandistische intenties, mee gedaan is. Het overzicht behandelt alle verzinsels, legendes, leugens, waarheden en onderzoeken omtrent het verboden pamflet en is zomede een analyse van propagandamethoden. Er komen details over Hitlers financiers bij aan de orde, geldschieters uit Frankrijk, Italië en Tsjechië bijvoorbeeld, uit de Verenigde Staten eveneens, maar ook uit Nederland.

720 pagina’s, softcover, rijk geïllustreerd, voornamelijk in kleur. 31 hoofdstukken, omvangrijk notenapparaat, lijst van geraadpleegde archieven, volledig naamregister, afkortingenlijst, literatuurlijst. Appendix met nooit eerder gepubliceerde documenten en foto’s, veelal in kleur. Tabellen met een overzicht over de nasleep van het pamflet in boeken en publicaties. Extra: een fraaie boekenlegger.

No more, no less.

Bestellingen en reacties zijn welkom via sidney.warburg@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s