Hitlers geldbronnen

Omslag © 2014 J.J. Wielaert

Jean Gustave Schoup is onlosmakelijk verbonden met het pamflet De geldbronnen van het Nationaal-Socialisme – Drie gesprekken met Hitler dat in november 1933 verscheen. In dit dunne boekje (99 pagina’s) klapt een Amerikaanse bankier genaamd Sidney Warburg uit de school over zijn rol als gezant voor financiële kringen uit Wall Street en voor oliemagnaat John D. Rockefeller. Tevens zou volgens dit verslag de Royal Dutch in het kapittel zitten om Hitler de macht over Duitsland te kunnen laten veroveren. Volgens het relaas zou Hitler in de periode 1929-1933 uit deze kringen in totaal 32 miljoen dollar ontvangen hebben.

Er ontstond in Nederland bij het verschijnen van deze tekst meteen twijfel tot regelrechte afwijzing. Was dat wat hier gedrukt stond wel waar? Volgens J.G. Schoup in elk geval wel en hij zou nooit het tegendeel toegeven. Hij zou uitsluitend de vertaler geweest zijn van het aan hem ter beschikking gestelde verslag. Hij zou de tekst uit het Engels vertaald hebben en als zodanig werd het door uitgeverij Van Holkema & Warendorf uitgegeven. Dit resulteerde in rumoer, zoveel, dat de hele oplage uit de handel werd genomen en in januari 1934 werd vernietigd. Zeer weinig exemplaren overleefden deze censuur.

De Drie gesprekken met Hitler hebben vrijwel zeker nooit plaatsgevonden. Dat moet gezien worden als een metafoor van wat er wel degelijk aan de hand was. Wat het boekje in essentie inhoudelijk te vertellen had, was in elk geval kennelijk waar genoeg om de uitgever de duimschroeven aan te draaien. Het was bij geruchte bekend dat Shell-directeur Deterding de nazi’s heimelijk financierde. En de olie van Sovjet-Rusland genoot tevens grote belangstelling van Rockefeller. Hitler zou die door de communisten gemonopoliseerde markt open kunnen breken, al staat over zo’n met oorlog verbonden strategie niets in het boekje van Sidney Warburg. In tegendeel. Hitler zou in eerste instantie gefinancierd zijn om de Franse greep op het Amerikaanse kapitaal dat in Duitsland vastzat te garanderen. De Franse financiële wereld moest door de dreiging die van Hitler-Duitsland uit zou gaan getemd worden.

Dit verhaal heeft vanaf de jaren dertig tot in de huidige tijd allerlei groeperingen geïnspireerd. Tegen het Amerikaanse kapitalisme bijvoorbeeld, en tegen het joodse kapitalisme vooral. Vooral antisemieten wisten naderhand deze in 1934 verboden tekst te misbruiken voor de these dat joodse financiers Hitler aan de macht brachten. Maar dat staat met geen woord in De geldbronnen van het Nationaal-Socialisme. En Schoup had zich er niet toe gezet dit werkje in de wereld te zetten, als hij had bevroed dat het zo’n vileine vaart zou krijgen.

Dat het zo ver kwam, ligt aan foute interpretaties en aan het feit dat de tekst vrijwel nergens te controleren was. Er zijn, voor zover bekend, in de hele wereld niet meer dan tien originele exemplaren van overgebleven.

Reacties zijn altijd welkom via jeangustaveschoup@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s