Tags

, , , , , ,

In het vorige weblog kwam de ontdekking van een fotoserie uit 1916 aan de orde, een serie van drie foto’s waarop Jean Gustave Schoup te zien is. Dat is 100% zeker en bleek een dankbaar uitgangspunt voor nader onderzoek.

J.G. Schoup 1916 + 1927 b - © 2015 J.J. Wielaert

Op de derde foto van de triptiek (zie dat ‘drieluik’ in het vorige weblog van oktober 2015) zien we J.G. Schoup zoals hij en publique door het leven ging. Meneer liep toen over straat met een hoed op het hoofd, een puntig uitlopende gleufhoed. Verder weten we dat hij lang en stevig van postuur was en ook dat hij een snor droeg, maar zeker geen baard. We gaan kijken of we op een groepsfoto van de Rotterdamse Commission for Relief in Belgium een man kunnen ontwaren met een op deze gegevens passend uiterlijk.

De bewuste foto is niet exact gedateerd, maar de groep medewerkers is vrij groot. Daarom is de foto vast niet in de eerste dagen of oprichtingsweken van de Commission for Relief in Belgium genomen. Het is zelfs wel zeker dat deze foto niet eerder dan maart of april 1915 geschoten werd.

Alleen aan de kledij is al te zien dat dit gezelschap zich niet midden in de winter van 1914-1915 liet fotograferen, maar later. Het gaat om een kiekje genomen in de lente of in de (voor)zomer van 1915. We zien dat onder meer aan de heren die een luchtige, gevlochten en dus prettig ventilerende hoofdbedekking bij zich hebben die bij mooi weer gedragen werd. Zich modern voelende Amerikanen droegen destijds deze typische zomerhoed. Klik op de groepsfoto voor een uitvergroting.

CRB Rotterdam © 2016, J.J. Wielaert (kl)

Aan de slagschaduw op de gezichten van het gezelschap is te zien dat de foto midden op de dag genomen moet zijn, toen de zon hoog aan de Rotterdamse hemel stond. Met uitzondering van maar één dame heeft iedere op de foto voorkomende vrouw haar hoed op. De schaduw die daaronder valt, is een indicatie voor het uur van de dag. Bovendien, onder vele neuzen, zelfs bij de vrouwen, lijkt vanwege het pal van boven komende daglicht een Hitler-snor te groeien. Uiteraard is dat effect afhankelijk van de grootte van de neus en aldus een grappig aan het neerstralende licht te wijten gevolg. We zien verder dat een aantal heren geen snor droeg, niet eens een kleintje, al lijkt dat door de slagschaduw van de op die dag schijnende zon toch een beetje zo te zijn.

Bekijk de groepsfoto nu nog eens. Op de voorste rij zitten alleen mannen. Zij zullen de voornaamste functies bij de Rotterdamse CRB vervuld hebben. Het valt op dat het gros van hen witte schotelhoeden met zwarte of gekleurde band op schoot of in de hand houdt. Zo’n hoofddeksel ligt ook schuin op de grond. De strohoeden die de vooraan zittende heren bij zich hebben, zijn van het type straw boater. Deze hoed was destijds in de Verenigde Staten in de mode, zoals de onderstaande in New York geschoten foto uit 1912 duidelijk toont.

1912 - New York, straw boaters

Dit zegt wat de foto uit Rotterdam betreft op zich ook iets: op de eerste rij van Commission for Relief in Belgium zitten voornamelijk Amerikanen, al is dat alleen uit de toenmalige hoedenmode niet helemaal zeker te concluderen. Op die eerste rij zitten in elk geval maar twee mannen met een gleufhoed op schoot. Eén van hen heeft echter geen snor en de andere draagt een snor en een baard. Deze twee voldoen dus niet aan het gezochte signalement.

Verder nog iemand met een gleufhoed bij al deze mensen? Waar is onze hoofdpersoon met gleufhoed, met knevel, met slagschaduw van het zonlicht onder zijn haakneus, maar zonder baard? En lijkt hij op de foto’s van Jean Gustave Schoup uit die jaren, die toen 100% zeker een gleufhoed droeg?

Wie van zoekplaatjes houdt, heeft hem snel gevonden. Waarschijnlijk is de man die we zoeken de lange, stevige gestalte die uiterst rechts op de bovenste rij van de groepsfoto staat. Een uitvergroting van dat stukje van de foto levert een beeld op dat te onscherp is om er alles mee te kunnen bewijzen. Maar vergelijken we deze figuur op het oog met de man op de driedelige fotoserie uit het weblog van 1 oktober, dan is het toch denkbaar, zo niet welhaast zeker, dat het om Jean Gustave Schoup gaat.

2x Schoup © 2016, J.J. Wielaert

Klik op de collage voor een uitvergroting. We bekijken de man met gleufhoed zoals we hem op de foto van de Rotterdamse Commission for Relief in Belgium aantreffen. Daaroverheen zijn gedeeltes gelegd van de foto’s van Schoup zoals hij in die jaren werd afgelicht. De foto links is een uitsnede van de originele groepsfoto. Over de tweede prent is een selectie van Schoups portretfoto gelegd, zoals die selectie daarnaast te zien is. Over derde afbeelding ligt de helft van zijn portretfoto uit 1916.

Is hij het, of is hij het niet? Het lijkt erop, maar opgepast: dat is niet voor de volle 100% zeker, omdat er bij de groepsfoto geen namen zitten. Wie is dus onze kandidaat op deze groepsfoto? Het oordeel is aan allen die geïnteresseerd zijn in de bewogen levens van Jean Gustave Schoup!

Met deze kopzorgen in het achterhoofd wenst de sitebeheerder zijn lezers een voorspoedig, levendig en gelukkig 2016. Het hoort immers bij de jaarwisseling een optimistische kijk te houden op wat komen gaat. Honderd jaar geleden, midden in de afgrijselijke Eerste Wereldoorlog, bestond ver van het front voor menigeen ook een fleurig toekomstperspectief, stralend van geloof, hoop en liefde!

1915-1916 gelukkig © 2016, J.J. Wielaert (kl)

Reacties altijd welkom via jeangustaveschoup@gmail.com

Advertenties